top of page
Search

Type bloedbuizen

  • Writer: Esther
    Esther
  • Apr 19, 2021
  • 2 min read

Als je ziek bent moet je vaak bloed laten prikken zodat je dokter/arts de juiste diagnose kan stellen maar wat doen ze met het bloed?


De 1e stap is bloed prikken. Dit wordt gedaan door een klinisch chemisch analist. Bloed kan afgenomen worden door een vingerprik of via een ader van de arm.

Wanneer er bloed uit een ader van de arm wordt afgenomen is de 1e stap een strakke band aan de bovenarm te plaatsen. Hierna wordt de plek waar geprikt wordt ontsmet. Een holle naald wordt in de ader gebracht. Hierna worden 1 of meer buizen gevuld met bloed. Maar waarom is dat??


Je bloedvatenstelsel is een soort van snelweg naar de organen en cellen. Het vervoert voedingstoffen, hormonen en zuurstof naar de cellen maar ook de afvalstoffen zoals CO2.


In het bloed zitten ook verschillende cellen. Wanneer bloed uit het lichaam is zal het gaan stollen. Je kan dan geen test meer uitvoeren. Hiervoor moet het bloed onstolbaar worden gemaakt. Het stollingproces kan je vergelijken met domino blokjes. Wanneer je een stollingsfactor weghaalt (1 domino blokje) zal het bloed niet meer kunnen stollen. De makkelijke stollingsfactor om weg te halen is calcium. Dit doen we met de EDTA. EDTA vangt de calcium weg.

Deze paarse buis is voor onder andere het onderzoeken (=analyseren) van bloedcellen.


Gele buis

Als iemand een infectie heeft wordt er naast een microbiologisch onderzoek (ondezoek naar microorganismen) ook een hematologisch onderzoek (bloed onderzoek). Dit is om te kijken of de patient al antistoffen heeft geproduceerd. Daarnaast kan er ook getest worden naar andere eiwitten. Het bloed wordt niet onstolbaar gemaakr omdat o.a. EDTA de resultaten beinvloed. Daardoor wordt er een stof toegevoegd die het stollingsproces vernelt.


De groene buis (heparine buis)

Naast bloedcellen bezit het bloed ook hormonen. Wanneer je een bepaling wil doen mbv hormonen wordt de groene buis ingezet. De heparine dat aanwezig is in de buis activeert een stollingsremmer zodat het bloed niet kan gaan stollen. Naast hormonen kan je ook het CRP gehalte bepalen.(C-reactief proteïne). Dit is een acutefase eiwit dat in de lever wordt geproduceerd. Na het ontstaan van een ontsteking neemt de hoeveelheid CRP in het lichaam binnen een paar uur toe


Grijze buis

Soms moet het bloed langer worden bewaart. Wanneer je bloed wil bewaren moet je ervoor zorgen dat de glucose gehalte gelijk blijft. Normaal wordt dit verbruikt door de bloedcellen. In de grijze buis zit natrium fluoride dat ervoor zorgt dat de metabolise (stofwisseling) van de cellen wordt vertraagd. Het beste is natuurlijk om gelijk het glucose te testen maar soms heeft het meer tijd nodig. Deze buis wordt gebruikt om het bloed langer te kunnen bewaren voor een glucosetest.

Naast buizen maken we ook gebruik van kweekflessen. Wanneer iemand een infectie in het bloed heeft worden er kweekflessen ingezet. Het bloed wordt afgenomen in een flesje waar boullion in zit. Hierin zitten de voedingsstoffen voor bacterien. Vervolgens word de fles geincubeerd bij 37 graden (lichaamstemperatuur). Aan de onderkant van het flesje zit een pH indicator. Wanneer er een bacterie aanwezig is zal deze CO2 vormen. Door de CO2 veranderd de pH waarde. Door de kleurverandering van de indicator weten we dat er bacterien aanwezig zijn. Hierna volgt een microbiologisch onderzoek.


Hopelijk weet je/u nu meer over de verschillende bloed buizen.

Groetjes en hopelijk tot de volgende blog.

-Esther tops

 
 
 

Recent Posts

See All
MRSA Bacterie

MRSA (Methicilline-resistente Staphylococcus aureus) is een Staphylococcus aureus (bacterie) die resistent is voor meticilline. De MRSA...

 
 
 

Commentaires


SUBSCRIBE VIA EMAIL

bottom of page