top of page
Search

MRSA Bacterie

  • Writer: Esther
    Esther
  • May 20, 2021
  • 2 min read

MRSA (Methicilline-resistente Staphylococcus aureus) is een Staphylococcus aureus (bacterie) die resistent is voor meticilline.


De MRSA bacterie staat vooral bekend als de ziekenhuisbacterie, omdat de uitbraken vaak in de ziekenhuizen worden veroorzaakt.


De bacterie is resistent dat wil zeggen dat de bacterie ongevoelig is voor meticiline.


Staphylococcus aureus is een huidbacterie die de mensen bij zich dragen. In principe kan de bacterie geen kwaad. Maar wanneer men een wond heeft kan de bacterie binnen dringen en een infectie veroorzaken.


Je kan ook drager zijn van een MRSA bacterie. Je merkt niet dat je drager bent en je wordt er ook niet zieker van. De bacterie bevindt zich vooral op de huid en in de neus. Soms kan je de resisitente bacterie kwijtraken. Wanneer dit niet het geval is, kan je ervoor in behandeling.


De behandeling is erg intensief en gebeurt altijd in gesprek met je behandelaar. Wanneer je een wond hebt dan de MRSA binnen dringen een een infectie veroorzaken. De infectie is moeilijker te behandelen, omdat sommige antibiotica niet meer werken.


Het hangt er van af want voor antibiotica het beste is om te gebruiken tegen de infectie. Wanneer je een antibiotca gebruikt dat via een infuus werkt, wordt je opgenomen in het ziekenhuis. Maar het kan ook zijn dat je de antibiotica toegediend krijgt via pillen, dan hoef je niet opgenomen te worden.


Wat net al verteld wordt is dat wanneer je drager bent je zelf geen klachten krijgt. Je zou wel de bacterie over kunnen dragen aan een ander persoon. Denk hierbij aan boodschappen, werken enzovoort. Het overdragen is niet een groot probleem voor gezonde mensen. Maar als je naar het ziekenhuis gaat wordt meestal gevraagd of je drager bent van MRSA 'ziekenhuisbacterie , dit komt om de patiënten die in het ziekenhuis liggen een verlaagde afweer hebben en in het ziekenhuis is er veel contact dus kan er ook veel overdracht van MRSA plaatsvinden.


MRSA komt ook bij dieren voor. Bijvoordbeeld bij varkens, kalveren en kippen.


Wat is nou het beste om te doen als je drager bent?

Zoals eerder vermeld vind besmetting plaats via (huid)contact. Soms kan het ook via niezen. Vaak leidt dit niet tot dealerschap. Je hoeft je ook niet extra vaak te douche. Je handen wassen met water en zeep na toilet bezoek en voor het eten is voldoende.


Groetjes en hopelijk tot de volgende blog

~ Esther

  • kort voor opname in het buitenland in een ziekenhuis is geweest

  • contact heeft gehad met bedrijfsmatig gehouden levende varkens/vleeskalveren/vleeskuikens

  • woont op een bedrijf waar deze dieren worden gehouden.

Personen die in de zorg werken en drager zijn van MRSA, mogen soms hun werk niet uitvoeren of moeten vervangend werk doen. De bedrijfsarts informeert je hierover als dat nodig is.

 
 
 

Recent Posts

See All
Type bloedbuizen

Als je ziek bent moet je vaak bloed laten prikken zodat je dokter/arts de juiste diagnose kan stellen maar wat doen ze met het bloed? De...

 
 
 

Comments


SUBSCRIBE VIA EMAIL

bottom of page