Herpesvirussen
- Esther
- Apr 22, 2021
- 2 min read
Updated: Apr 23, 2021
De groep Herpesvirussen zijn onder te verdelen in 8 soorten virussen:
- Herpes simplex -1 (HSV-1)
- Herpes simplex -2 (HSV-2)
- Varicella zoster virus (VZV)
- Epstein-Barr virus (EBV)
- Cytomegalovirus (CMV)
- Herpes lumfotropic virus (HHV-6)
- Humaan herpes virus -7 (HHV-7)
- Humaan herpes virus - 8 (HHV-8)

Laten we eerst beginnen bij het VZ virus. Iedereen krijgt wel met dit virus te maken. Wanneer je voor het eerst in aanraking komt met het virus krijg je waterpokken. Je kan waterpokken maar 1x krijgen. Nadat de waterpokken over zijn schuild het virus terug in je lichaam op een plek waar de antistoffen het virus niet kunnen bereiken (Ganglia ruggenmerg/hersenen). Het virus is dan inactief maar kan weer opkomen dit wordt ook wel reactivatie genoemd. Wanneer het virus weer actief is veroorzaakt het gordelroos. Gordelroos komt voor bij oudere mensen maar kan ook worden veroorzaakt door bijv. stress. Bij gordelroos kan je last hebben van zenuwpijn en blaasjes die erg besmettelijk zijn. Om gordelroos vast te kunnen stellen bij een patiënt is meestal verder lab onderzoek niet van belang.
HSV1 en 2
Bij de Herpes Simplex virussen vindt de besmetting vaak bij direct contact en bij HSV 2 ook door seksueel contact plaats. Hierbij geld ook weer een verschil van symptomen voor en na reactivatie van het virus. Wanneer je voor het eerst in contact bent met het virus kan je de volgende symptomen ervaren :
- Gingivo-stomatitis (ontsteking van mondslijmvlies/tandvlees)
- Herpetische fijt (ontsteking van de vinger)
- Conjunctivitis of keratitis (bind/hoornvliesontsteking)
- genitale herpes
- neonatale herpes (blaasjes op de huid)
- Acute encefalitis (hersen ontsteking)
Bij een reactivatie van het HSV kan je last krijgen van een koortslip, genitale herpes en keratits. Het virus bevindt zich in de ganglia als het niet actief is.
Het Epstein-Barr virus (EBV) is ook wel een bekend virus. Dit virus komt vooral voor bij jongeren. Namelijk de ziekte van pfeiffer. De besmettingsroute is via speeksel. De symptomen bij een infectie van het EBvirus zijn:
- vergroting van de Lymfeklier
- pharyngitis (keelontsteking)
- Malaise
- Soms geelzucht
- Vergrote milt
- Leverfunctiestoornissen
- lymfocytose
Om vast te kunnen stellen of de patient het EBvirus bij zich draagt kunnen verschillende onderzoeken worden uitgevoerd. Er kan worden gekeken naar de aanwezigheid van antigenen (de eiwitten op het buitenmembraan van het virus) of de antistoffen (eiwitten die je lichaam maakt om infecties tegen te gaan). Ook kan je Atypische witte bloedcellen terug vinden.
HH6
De veroorzaker van exanthema subitium ook wel bekend als de 6e ziekte.
Dit virus is vooral actief bij kinderen. Hierbij zijn de ziekteverschijnselen:
Koorts, keel-, oorpijn, Lymfadenopathie (opgezette lymfeklieren).
Van al deze virussen is verdere diagnostiek niet van belang. Meestal kan je aan de hand van het bekijken van de huid al een conclusie trekken.
Hopelijk heeft deze blog je meer uitleg gegeven over de verschillende herpes virussen.
Ala je nog vragen hebt stuur ze gerust en hopelijk tot snel.
Groetjes
- Esther
Comentarios