top of page
Search

COVID-19 sneltest

  • Writer: Esther
    Esther
  • Apr 5, 2021
  • 2 min read

Updated: Apr 10, 2021

Sinds kort zijn er corona zelftesten op de markt maar hoe werken deze? En is deze wel betrouwbaar?




Bij de zelftest wordt gekeken of er corona antigenen aanwezig zijn. Op elk M.O. (micro-organismen) zitten eiwitten op het buitenmembraan. Wanneer je een infectie oploopt van een M.O. maakt je lichaam antistoffen tegen deze membraaneiwitten.


De virusdeeltjes zijn aanwezig in de cellen van de bovenste luchtwegen (neus/keelholte, luchtpijp). Door een paar van die oppervlakte cellen te pakken wordt gekeken of daar virusmateriaal aanwezig is. Dit doen we met een swap. Bij de zelftest worden alleen cellen afgenomen van de neus en bij een PCR test wordt zowel cellen van de neus- als keelholte gebruikt.


Deze swap gaat vervolgens in een bufferoplossing om de cellen van de swap te halen. De bufferoplossing is een lysis buffer en zorgt ervoor dat de cellen open gaan. Het virus materiaal komt hierbij vrij.


Vervolgens worden een paar druppels op het testje gedruppeld. Als eerst komt de vloeistof in aanraking mer antistoffen die aan de buiteneiwitten van het COVID-19 virus binden. Deze hebben een bepaalde kleur aan het uitende van de antistof hangen.


De antistof + COVID 19 antigeen gaan verder door de test strip. Als eerst gaan ze langs de at en dan naar de C. De T staat voor test en de C is een controle om te kijken of de test goed in uitgevoerd en betrouwbaar is.


Op de T zitten antistoffen gebonden die aan corona antigenen binden. En aan de C zitten anti-antistoffen. Deze kunnen niet aan corona deeltjes binden maar kunnen alleen aan de antistoffen binden die de kleur aan het uiteinde hadden.


Maar nu de vraag is de test betrouwbaar.

Ja de test is zeer betrouwbaar maar er zitten natuurlijk wel wat addertjes onder het gras.


Wanneer je net in contact bent geweest met iemand met corona kan je niet gelijk een test doen om te kijken of je positief bent. Dat duurt minimaal een paar dagen. Daarnaast de test is een moment opname. Wanneer je een test doet ben je op dat moment positief/negatief. En als laatst het kan natuurlijk zijn dat de test niet goed wordt afgenomen. Dan kan de uitslag onjuist zijn.


Maar als je al ziek bent en je doet een test is deze meestal wel betrouwbaar. Er zal dan genoeg virus materiaal aanwezig zijn.


Heb je nog vragen of onduidelijk heden. Stuur dan een berichtje!

Groetjes en hopelijk tot de volgende blog!


 
 
 

Recent Posts

See All
MRSA Bacterie

MRSA (Methicilline-resistente Staphylococcus aureus) is een Staphylococcus aureus (bacterie) die resistent is voor meticilline. De MRSA...

 
 
 

Comentarios


SUBSCRIBE VIA EMAIL

bottom of page