top of page
Search

bloedgroepen

  • Writer: Esther
    Esther
  • Jun 9, 2019
  • 1 min read

Updated: Mar 15, 2021

Als mensen bloed nodig hebben moeten de analisten weten wat voor bloedgroep de patiënt heeft. Dat bepalen ze door een bloedgroepbepaling in te zetten.


Er zijn 4 hoofd bloedgroepen: A, B, AB en 0, maar waar zit het verschil in? En wat gebeurt er als je het verkeerde bloed krijgt?


De bloedgroepen worden bepaald door antigenen. Dat zijn eiwitten die op de buitenkant van de rode bloedcellen zitten. Je hebt de antigenen A en B.


Ook kan je de bloedgroep bepalen met de antistoffen die in het bloed zitten. Antistoffen zijn eiwitten als reactie tegen antigenen. Antistoffen binden zich aan lichaamsvreemde stoffen in het lichaam en maken ze onschadelijk. Je hebt de antistoffen anti-A en anti-B


Bloedgroep A heeft antigeen A en antistof anti-B

Bloedgroep B heeft antigeen B en antistof anti-A

Bloedgroep AB heeft antigeen A en B en geen antistoffen

Bloedgroep 0 heeft geen antigenen en antistoffen anti-A en anti-B


Als je het verkeerde bloed binnen krijgt binden de antigenen en antistoffen aan elkaar. In het lab klonteren ze aan elkaar. In het lichaam treedt hemolyse op de rode bloedcellen. Dit wil zeggen dat de rode bloedcellen kapot gaan. En dus geen zuurstof meer kan vervoeren.




In de praktijk gebruiken we het bloedplasma en de rode bloedcellen. In de bloedplasma zitten de antistoffen. We gebruiken dan test ery's om te kijken of er klontering ontstaat.

De antigenen onderzoeken we met antistoffen waarvan we weten welke het zijn. Zo kunnen we onderzoeken welk bloedgroep de patiënt heeft.


 
 
 

Recent Posts

See All
MRSA Bacterie

MRSA (Methicilline-resistente Staphylococcus aureus) is een Staphylococcus aureus (bacterie) die resistent is voor meticilline. De MRSA...

 
 
 

Comments


SUBSCRIBE VIA EMAIL

bottom of page